BLOG

DOBRODŠLI V NAŠEM LESENEM BLOGU

7 prednosti lesenega kuhinjskega pribora.


Spatule | Esen Woodcraft

Les zagotovo ni novost v svetu kuhinjskega pribora. Že od nekdaj velja za priljubljeno opcijo pri izbiri kuhinjskih pripomočkov. Najpogostejša pripomočka sta vsekakor kuhalnica in spatula (lopatica), ki ju ljudje uporabljamo na dnevni bazi. Tudi danes se veliko ljudi odloča za leseni pribor, razlogi pa so največkrat povezani s tradicijo ali praktičnostjo.

Sam se zelo rad spomnim dni iz otroštva, ko me je iz moje otroške sobe, primamljal prijeten vonj v kuhinjo mojih staršev. Še preden je bilo kosilo skuhano, sem prišel do mame ali ata in ju prosil, če lahko poskusim kaj se kuha. Z leseno kuhalnico sem segel v "pisker" in to je bilo pravo veselje. Takšni lepi spomini ostanejo za vedno. Posledično tudi danes najraje uporabljam leseno kuhalnico in spatulo (lopatico) za kuhanje. Obstajajo številne prednosti uporabe lesenih izdelkov v primerjavi s plastičnimi, kovinskimi ali izdelki iz drugih materialov. Nekaj sem jih za vas povzel:

PREDNOSTI UPORABE LESENEGA KUHINJSKEGA PRIBORA

1. Leseni pribor ne bo ogrozil vašega zdravja med pripravo hrane.

V kolikor že dolgo časa uporabljate plastični pribor (kuhalnica, spatula, rezalna deska), je ta zagotovo že obrabljen. Kam mislite, da so ti mali obrabljeni delčki plastike šli? Naj vam povem kar direktno. Pojedli ste jih, ker so ostali v hrani. Le-ti lahko povzročijo zdravstvene težave. Ste že slišali, da lahko kovinska žlica povzroči "kovinski okus" hrane? Ja, res je. Ljubitelji lesenih žlic so nam povedali, da je ravno ta "kovinski okus" razlog za to, da so kovinsko žlico zamenjali z leseno. Tukaj je les res zmagovalec. Leseni pribor je lahko še tako obrabljen in, če bo v stiku s hrano, ne boste imeli zdravstvenih problemov.

2. Leseni pribor ne bo popraskal vaše posode.

Les prizanese tudi najbolj občutljivim kuhalnim površinam, saj je mehek in nežen. Bi se strinjali z mano, da je leseni pribor v primerjavi s kovinskimi pripomočki tih in bolj prijazen za uporabo?

3. Mikrobi in bakterije ne marajo lesa.

Raziskave kažejo, da les vsebuje naravne lastnosti, ki zatirajo razvoj mikrobov in bakterij. Dokazano je, da mikrobi in bakterije veliko hitreje rastejo na plastiki in kovini, v primerjavi z lesenimi površinami. Mislim, da nihče ne želi imeti takšnih malih zadevic v hrani in kasneje v trebuhu.

4. Ne samo pribor, ampak tudi umetniški izdelek.

Ročno izdelani leseni pribor je plod kreativnega in umetniškega dela. Izdelki, kot so lesena žlica, kuhalnica, spatula, rezalna deska, itd., ne prinašajo samo prednosti pri kuhanju, ampak pomagajo tudi pri boljšemu izgledu vaše kuhinje ali pogrinjka. Seveda so lahko tudi čudovita darila vašim najbližjim. Klasično, čudovito, elegantno.

5. Udobno za roko? Seveda.

Leseni pribor je po daljši uporabi pri kuhanju, bolj udoben in prijazen do naše roke, kot naprimer kovinski ali plastični pribor. In če se mi počutimo udobno, bomo takšen pribor tudi pogosteje uporabljali. Seveda je tukaj najbolj pomembno, da kljub naporu, pri kuhanju uživamo.

6. Odgovornost do okolja.

Posamezniki, ki so ozaveščeni o odgovornosti do okolja, lahko z zaupanjem izberejo leseni kuhinjski pribor. Leseni pribor je izdelan iz obnovljivih, biološko razgradljivih in nestrupenih snovi. Z nakupom lesenega pribora preprečite vnos škodljivih kemikalij v vaš dom.

7. Trajnost

Dokler za leseni kuhinjski pribor ustrezno skrbite, lahko pričakujete, da vam bo zvest dolgo časa. Les je trden in dobro prenaša visoko temperaturo.

SLABOSTI UPORABE LESENEGA KUHINJSKEGA PRIBORA